Tips

Så tjänar ni pengar till klassen – när det måste gå undan

Som en ny säljare på marknaden förlorar man tid på en mängd olika lärdomar. Få in pengarna snabbare genom att undvika nybörjarmisstagen.

Daniel Nilsson
Nov 2019

När det är dags att kavla upp ärmarna för att jobba, så är nyckeln till framgång planering, eller? Frågar du en projektledare är svaret säkert ja. Men inte allt som är framgångsrikt kräver en perfekt planering – och detta är framför allt inte alltid heller möjligt. Ibland kommer de bästa idéerna med kort varsel. Precis samma gäller när du och din klass har bestämt er för att snabbt få ihop pengar till klasskassan. Men om ni hoppar över en grundläggande planering, blir effektivt fokus svaret. Genvägarna är få – och arbetet intensivt – men hårt arbete lönar sig, och denna lärdom kommer ni ta med er för livet!

Nybörjarmisstag kan ta tid – undvik dem

Det sägs att misslyckanden inte borde kallas ”misslyckande” utan ”lärdom”. För det är just vad det är. Alla som är framgångsrika har först genomgått otaliga lärdomar av misslyckanden, för att finna sin väg dit de befinner sig idag. Som en ung elev har man dessa lärdomar i livet framför sig. Att arbeta med att sälja för klasskassan är ett första steg in på arbetsmarknaden, för att skaffa jobberfarenhet. Som du förstår, så tar det tid att bli en erfaren själ – och det är inget fel med det. Men när det skall gå undan för att hinna få ihop pengar till klassen, så kan dessa nybörjarmisstag gärna få vänta. Vi går igenom de vanligaste nybörjarmisstagen inom försäljning, så att du kan ta den snabba vägen till att tjäna dina pengar.

1. Börja prata om produkten på en gång

Även fast dina produkter är användbara, går dina potentiella kunder inte runt och väntar på att någon skall erbjuda dem detta. Därför kanske en säljpitch att direkt prata om produkten i ditt fall inte behöver vara det mest effektiva sättet att sälja. Du säljer mycket mer än så. Du säljer in en dröm om en klassresa eller liknande. Din kund har chansen att få vara en del av detta genom att bidra med sitt köp.

tjäna pengar till klassen snabbt
Berätta vad ni skall använda pengarna till och få kunden att förstå vad för något fantastiskt ni skall göra.

Genom att först presentera dig, och kanske hitta något gemensamt med kunden (kanske har denne varit på klassresa på samma ställe dit ni vill, eller också sålt för klassen i sina gamla dagar) så ökar dina chanser att sälja. Börja inte prata om produkten på en gång, utan försök först bygga upp en personkemi mellan er. Om inte charm är din starka sida, räcker det med att berätta vad du och din klass försöker uppnå.

2. Inte följa upp

Du kommer snart att lära dig att människor som verkar väldigt ivriga att köpa dina produkter snart glömmer bort detta efter att ni har skiljts åt. Att ha en intention att köpa kan vara långt ifrån att genomföra köpet. Därför kan du hoppa över flera besvikelser över att kunder som ”lovat” att köpa senare, inte gör det. Du kommer inte kunna ro in varje kund till att göra köpet direkt vid varje första möte, även fast detta vore snabbast. Se till att du har kontaktuppgifter till kunden, och gärna även en personkemi (se punkt 1) för att på ett naturligt sätt kunna återkoppla via telefon eller e-post. Du har inte tid att låta intresserade kunder falla mellan fingrarna. Telefonen är säljarens bästa vän, e-post hamnar lätt i papperskorgen.

För att inte överraska kunden när du ringer, kan du vid första säljmötet nämna att du mer än gärna hör av dig i början av nästa vecka (exempelvis) och så även få en naturlig ingång i samtalet när du senare ringer för at följa upp. Är du nervös inför samtalet? Ett säljsamtal faller inte många naturligt i mun. Skriv ett säljmanus innan för att inleda uppföljningen. Öva gärna med en vän innan. Detta kan även vara användbart vid ditt första personliga möte, men kan vara svårare att ha till hands som stöd när du träffar någon personligen.

När du väl har kunden på luren, tänk på att inte stressa kunden. Var uthållig och vänta på att det blir rätt tid för kunden att genomföra köpet. Se även till att göra det så enkelt för kunden som möjligt att göra detta. Även den minsta handlingen kan bli ett stressmoment i den upptagnes vardag.

3. Var organiserade och spara tid

Även fast ni kanske inte har tid att göra en genialisk plan för hur ni ska få ihop era pengar, så är det viktigt att vara organiserade till en viss grad. Att vara oorganiserade förlorar man nämligen oftast tid på i slutänden. Hur vet ni att ni kommer hinna klart i tid? Sätt upp ett tydligt mål och datum som en tidsfrist för när ni måste vara klara, och jobba er bakåt dagsvis i en kalender. Vad måste ni ha uppnått dagen innan? På detta sätt kan ni få en tydligare översikt vilka aktiviteter som måste genomföras varje dag. Kanske redan idag!

Planera även gärna in någon vilodag och kom ihåg att belöna er själva! Varför inte ha en klassfika när hälften av pengarna har samlats in för att fira? För stora och långsiktiga mål kan ibland kännas långt borta och överväldigande, på detta sätt kan ni varje vecka vara stolta över er att ni lyckats uppnå veckans uppgifter!

Vi vill tillägga att det finns massor av andra misstag ni säkert kommer snubbla över, och detta är helt naturligt. Kom ihåg att dela med er av tips och tricks för att hjälpa varandra på vägen och komma runt de värsta fallgroparna och även att alltid ha ert mål i sikte! Nu är det bara att samla krafttag och ladda upp inför kommande veckor!

Skriven av

Daniel Nilsson

Har sålt jultidningar, kakor, godis, strumpor och panda grejer genom att knacka dörr. Idag är han grundare och ansvarig för flera företag. Gillar effektivitet, yoga, meditation och calisthenics. Hemlig egenskap – bra på att lösa tekniska problem.

Tips och Berättelser

Inspiration för hur ni lyckas med er insamling

LäS Mer artiklAr

Skapad med ❤️i Göteborg 🇸🇪| Fundergoal AB | Kaptensgatan 25, 414 59 Göteborg, Sverige| Org. No. 559221-3366

Vi använder cookies för att analysera trafik, personalisera innehåll och skapa annonser som är relevanta för dig. Genom att fortsätta besöka vår hemsida godkänner du att vi får använda cookies.